Kaplonyi Ferences Plébánia és Kolostor

Pax et bonum! - Áldás, békesség!

Szavazások

Honnan olvassa oldalunkat?
 
A hosszú út Vándora végre öröknyugalomra lelt a Kaplonyi kriptában PDF Nyomtat Email
Az október 19-i, gróf Károlyi Lajos temetési szentmiséjén elhangzott beszéd hanganyaga hallható.


A 2009. június 10-én, Brazíliában, San Paulo városában, 85 éves korában elhunyt Gróf Károlyi Lajos hamvait tartalmazó urna nem érkezett meg 2010. ápr. 22-ére a légtérzár miatt, a kaplonyi kriptába, jelképesen mégis eltemették őt is nagynénjével: Consuelo grófnővel együtt. Adták hírül annak idején az újságok.
Ma, 2010. október 19-én újság híradás nélkül, de valóságosan is megtörtént Károlyi Lajos gróf hamvainak öröknyugalomra helyezése az ősi családi kriptában, Kaplonyban, szűk családi körben.
A gyászszentmisét a gróf Károlyi Sándor által, 1719-ben letelepített ferencesek mai közösségének pap tagjai (János, Erik és Szilveszter testvér) ajánlották föl, Lajos gróf és a kriptában nyugvó többi Károlyi gróf és grófnő lelki üdvéért.
A temetési szertartáson jelen voltak: a Braziliában, San Pauloban élő fia, gróf Károlyi Imre és felesége Graciela, - a Londonban élő Francesca Dürkheim, Károlyi Lajos lánya; férje, Christian Dürkheim báró, - a Svájcban élő gróf Károlyi József, unokatestvér és felesége Catherine. A szűk családi körön kívül jelen volt a kaplonyi és nagykárolyi polgármester, valamint a kaplonyi hívek képviseletében egy kisebb csoport, illetve a plébánia énekkarának egy kis csoportja Jonucz Alfonzzal az élen.
A gyászszertartás a család kérésének megfelelően szűk körben, egyszerűen, de ugyanakkor méltóságteljesen és bensőségesen zajlott le.
A szertartást követően a kolostor nagytermében egy kis agapé után Francesca grófnő férjével rohant a budapesti repülőtérre, míg Imre gróf, aki most járt először Kaplonyba feleségével együtt, megismerkedett a kolostor és templom történetével, illetve a ferencesek és Károlyi grófok közötti kapcsolatról halhatott néhány szót. Az első benyomások hatására, úgy nyilatkozott búcsúzáskor, hogy még visszatér Kaplonyba lányaival együtt...
fr. Szilveszter ofm