Kaplonyi Ferences Plébánia és Kolostor

Pax et bonum! - Áldás, békesség!

Szavazások

Honnan olvassa oldalunkat?
 
Nyárádremetei falunapok PDF Nyomtat Email
2008 október 05., vasárnap 23:26

nyaradremetei_kereszt
Gazdag programmal várták haza a hét végén a nyárádremeteieket, (marosmegyébe).
A falunapok keretében az idén dr. Nyulas Ferencre (1758 – 1808), a falu szülöttjére, a tudósra, Erdély egykori főorvosára is emlékeztek, születésének 250 és halálának 200-ik évfordulója alkalmából.

Október 3-án, pénteken 10.30- tól felavatták a Szent Ferenc Alapítvány nyárádremetei házát. 18 órától a helybéli művelődési otthonban tárlatmegnyitóra került sor a falu szülöttei részéről: üvegbe zárt alkotásokat, faszobrokat és festményeket lehetet megtekinteni.
Ezt 19 órától kerek asztal-beszélgetés követte a község múltjáról, jelenéről, jövőjéről, majd 21 órától a helybéli iskolások és fiatalok mutatták be műsorukat. Október 4-én, szombaton 12 órakor megkoszorúzták az iskolán elhelyezett plakettet, majd 14 órától a művelődési otthonban dr. Nyulas Ferencről tartottak igen nagy sikerrel tudományos ülésszakot a Magyar Tudományos Akadémia több külső tagjának részvételével.
„Dr. Nyulas Ferenc Nyárádremete egyik legkiemelkedőbb és legnevesebb fia:, Erdély főorvosa, a mai modern kémia úttörője, az első magyarnyelvű kémiai szak- és tankönyv írója, aki több nyelvet beszélt, aki a korabeli Erdélynek egyik legfelkészültebb tudósa volt és, aki életét embertársai javának, népe haladása és a tudomány fejlesztése ügyének szentelte”.
Későbbi kutatók megállapítása szerint Nyulas Ferenc 150 új műszóval gazdagította a magyar kémiai és orvosi tudományos nyelvet. Egypárat említsünk közülük: ő használja először a magyar nyelvben a kristály, állékony, borláng, folyékonyság, gyakorlat, gyúlékony, kövület, mérséklet és sav szavakat. Ugyancsak a radnai borvíz analízise alkalmával Nyulas Ferenc önállóan Európában elsőnek mutatta ki a mangánt az ásványvízben. Ezzel mindegy 10. évvel megelőzte a nagy svéd vegyészt, Berzeliust. Ugyancsak a radnai vízelemzésekkor Nyulas a világon először mutatott rá a szénsavnak a rothadást gátló hatására, melynek későbbi ipari alkalmazása beláthatatlan fontosságú.

16 órától a labdarúgópályán sport- és szórakoztató vetélkedők voltak, és 21 órakor kezdődőt a bál.
a_plebanos_es_a_faluszulottei
Vasárnap a templomban Kakucs Szilveszter, Remetéről elszármazott ferences szerzetes tartott szentbeszédet (olvasható a prédikációk között) a hálaadó szentmisén, amelyet a helyi plébánossal a falu szülöttei celebráltak.

A szentmise után bemutatták a Németországban élő, de a falu szülöttének, dr. Kakucs Lajos történésznek, a Nyárádremetéről szóló falumonográfiáját. a_monografia_szerzoje

a_predikatora_szavalokdomonkosrendi_noverhivekhivek2
Sz.