Kaplonyi Ferences Plébánia és Kolostor

Pax et bonum! - Áldás, békesség!

Szavazások

Honnan olvassa oldalunkat?
 
Idősek napja Kaplonyban PDF Nyomtat Email
2008 szeptember 28., vasárnap 20:06
img_6129
A Szeretet Szolgálat szervezésében került sor szeptember 28-án az idősek napjára. Az ünnepi találkozó szentmisével kezdődött. Ennek keretében elhangzott az 1 Sámuel 7, 12 idézet alapján: „Eddig segített bennünket az Úr!”

- hogy, mennyire fontos az embernek emlékezni, visszaemlékezni, és fontos tanulni az elmúlt évek történéseiből. Fontos azt is meglátni és tudatosítani, amit Sámuel is meglátott, hogy Isten volt az, aki mindeddig megsegített bennünket, aki ott volt velünk az üldöztetések, a megpróbáltatások, a deportálások, a szenvedések közepette is…
Sík Sándor piarista pap költő írja egyik versében: „a Nap is legszebb naplementekor”! Az idős kor szépségére akart ezzel utalni. Valóban mondhatjuk, hogy minden évszaknak megvan a maga szépsége, az ősznek is, de ugyanígy megvan az emberi kor minden fázisának, az időskornak is. Ezt tudatosítanunk kell magunkban, hogy elfogadhassuk ezt a kort a maga nehézségeivel együtt…
Egy indián közmondás azt mondja: a gyermek játszik, a felnőtt dolgozik, az öregember imádkozik… Az idős ember, aki munkájának legnagyobb részét elvégezte, talán nem volt eddig annyi ideje, hogy önmagába nézzen, önmagával és Istennel foglalkozzon, most van ideje, különösen a betegágyon. Most imádkozzon, magáért, szeretteiért, másokért. Keresztjeit, szenvedéseit, Isten akaratában megnyugodva fogadja el és ajánlja fel, mert így részt vehet Krisztus megváltói művében, a saját szenvedéseit egyesítheti a Krisztuséval és így megtisztulhat, felkészülhet arra a nagy útra, amely előtte áll. Sohasem szabad elfelejtenünk, hogy a húsvéti dicsőséges feltámadáshoz az út a nagypénteki golgotán átvezetett az Úr Jézus számára is… Így vallhatjuk mi is a költővel, Babits Mihállyal együtt: „Hej, hány éles tőrnek kell rajtunk faragni, míg méltók leszünk, hogy az ég Királya beállítson majd szobros csarnokába” (Psyhoanalisis Cristiana).
A szentmisének egy nagyon szép mozzanata volt az, amikor az idős testvérek legnagyobb része szentáldozáshoz járult. Ezzel is tanúságot téve arról, hogy az Oltáriszentségben jelenlévő Jézus az Ő, a mi erőforrásunk az élet göröngyös útján.
A szentmise után az ünnepség a kolostor nagytermében folytatódott, ahol a Szeretet Szolgálat vezetője köszöntötte a közel 50, 79 év fölötti idős férfit és nőt. A kisiskolások pedig kedves, derűs szórakoztató előadást tartottak a számukra: Baumgartner Katalin, Grebur Bernadett, Reszler Monika, Toma Anikó tanítónők és Jonucz Alfonz zenetanár vezetésével.
Az előadást a Szeretet Szolgálat tagjai által előkészített agapé, szeretetlakoma követe majd kötetlen beszélgetés és éneklés.
Egyszerű, szép és bensőséges ünneplés volt. Isten fizesse mindazoknak, akik ezt megszervezték, és akik ennek lebonyolításában részt vettek egyéb elfoglaltságaik ellenére is.
(Az ezzel kapcsolatos képeket a képtárban lehet megtekinteni.)
fr. Szilveszter