Szívátültetést végeztek egy kisbabán a Szentszék gyermekkórházában

Kaplonyi Ferences Plébánia és Kolostor

Pax et bonum! - Áldás, békesség!

Szavazások

Honnan olvassa oldalunkat?
 
Szívátültetést végeztek egy kisbabán a Szentszék gyermekkórházában PDF Nyomtat Email
2012 május 24., csütörtök 16:19
A világon először hajtottak végre szívátültetést egy 16 hónapos kisbabán a római Gyermek Jézusról elnevezett Bambin Gesù gyermekkórházban. Tarcisio Bertone bíboros államtitkár a Vatikáni Rádióban nyilatkozott a rendkívüli eseményről.

bambini_0
A vatikáni bíboros államtitkár örömmel gratulál a sebészcsoportnak és a kórház egész személyzetének, akik lehetővé tették egy 16 hónapos kisbaba szívátültetését, ezzel biztosítva számára a túlélést egy mesterséges szív segítségével a világon először.

Rendkívüli eseményről van szó, amely a gyermekek egészsége iránti elkötelezettséget és a technológiát a gyógyászat szolgálatába állító képességet mutatja – fogalmaz nyilatkozatában a bíboros államtitkár. Egy kis szív, amely vért pumpál és biztosítja az életet, ajándék mindannyiunknak, sok kisgyereknek és családnak, akik bizalommal tekintenek az orvostudomány előrehaladására, a szervezőkészségre és a kutatásra a gyógyítás új lehetőségeinek megtalálása érdekében.

A Bambin Gesù gyermekkórházban végrehajtott műtét megerősíti az intézmény szerepét, hogy nemzetközi szinten elöl jár a leginnovatívabb klinikai megoldások alkalmazása terén – emelte ki a vatikáni bíboros államtitkár. Hozzáteszi: erős szimbolikus értékkel bír a műtét olyan szempontból is, hogy bizalmat ad azoknak is, akiket például természeti csapások sújtanak fájdalommal és szenvedéssel. A remény és a humanizáció jelképes cselekedete, amely bizalmat kelt a jövő iránt a gyermekek gyógyításán keresztül, akik a jövőt testesítik meg – zárja nyilatkozatát Tarcisio Bertone.

A Vatikán közelében, a Gianicolo-dombon található Bambino Gesù római gyermekkórház 1924 óta a Szentszék tulajdonában van. A gyermek Jézusról nevezett kórházat 1887-ben alapította egy Salviati nevű római nemes család. 1924-ben a pápának ajándékozták; azóta a Szentszék állandó figyelmét és támogatását élvezi a 800 férőhelyes egészségügyi intézmény, amelyben komoly orvosi kutató munkát is folytatnak. Évente közel 34 ezer fekvő beteget ápolnak itt, 54 ezer személyt fogadnak az ügyeleten, a szakrendelőkben több mint 800 ezer gyermeket látnak el.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír