Tanulságos történet: Egy győztes vére avagy Győz a sötétség?

Kaplonyi Ferences Plébánia és Kolostor

Pax et bonum! - Áldás, békesség!

Szavazások

Honnan olvassa oldalunkat?
 
Tanulságos történet: Egy győztes vére avagy Győz a sötétség? PDF Nyomtat Email
2012 április 02., hétfő 05:18
Dr. Felix Ruh párizsi orvos Louis Pasteur munkatársa volt az ún. csíra-elmélet szemléltetésénél. Az orvos unokája fekete diftériában halt meg és Dr. Ruh megfogadta, hogy addig nem nyugszik, amíg ki nem deríti, mi végzett az unokájával. Több napra bezárkózott laboratóriumába, majd azzal a vad elszántsággal jött elő, hogy bebizonyítja kollégájával, Louis Pasteurrel: a csíra-elmélet több egy egyszerű elméletnél.

Az orvosok társasága elvetette Pasteur ténykedését, és sikerült száműzniük őt a városból. De ő nem ment messzire Párizstól. Az erdőben rejtőzött el, ahol létrehozott egy laboratóriumot, hogy ott folytassa betiltott kutatásait.
vad_lovak_57339_813421_n

Húsz gyönyörű lovat vittek ki az erdőbe, a rögtönzött laboratóriumához. Tudósok, orvosok és nővérek jöttek megnézni a kísérletet. Ruh kinyitott egy acélszekrényt, és kivett belőle egy nagy vödröt, amely hónapokon át gondosan tenyésztett fekete diftéria baktériumokkal volt tele. Annyi baktérium volt benne, hogy bőségesen elegendő lett volna egész Franciaország kiirtásához. A tudós rendre odalépett a vödörrel a lovakhoz, és bekente orrlyukaikat, nyelvüket, torkukat és szemüket a halálos baktériumokkal. Egy kivételével mindegyik ló nagyon belázasodott és elpusztult. A legtöbb orvos és tudós beleunt a kísérletbe, és nem várta meg a végét. Azt gondolták, hogy a huszadik ló is előbb-utóbb így végzi.

Még néhány napig szenvedett, és szánalmas állapotban feküdt a földön. Míg Ruh, Pasteur és sokan mások tábori ágyakon aludtak az istállóban, az ügyeletes betegápoló azzal volt megbízva, hogy keltse fel a tudósokat, ha az állat testhőmérsékletében változás állna be az éjszaka folyamán.
Egy éjszaka két óra tájban a ló láza fél fokkal csökkent, és az ügyeletes felköltötte Dr. Ruh-t. Reggelre további két fokkal kevesebbet mért a lázmérő. Aznap estére teljesen elmúlt a láz, és a ló fel tudott állni, valamint enni és inni tudott.

Akkor Dr. Ruh fogott egy nagy pörölyt, és halálos ütést mért a szép ló szemei közé. A tudósok kiszívták az összes vért ennek az állatnak az ereiből, amelyikben kifejlődött ugyan a fekete diftéria, de legyőzte. Amilyen gyorsan csak tudtak, a párizsi városi kórházba hajtottak. A felügyelőn és az őrökön keresztül utat törtek maguknak, és bementek a fertőző osztályra, ahol háromszáz csecsemő feküdt elkülönítve, hogy ott haljanak meg a fekete diftéria miatt. A ló vérével erőszakosan beoltottak minden kisgyermeket. Három gyermek kivételével mindannyian életben maradtak, és teljesen felépültek betegségükből.

Egy győztes vére mentette meg őket.

Lelkipásztori elmélkedés

Győz a sötétség?

Ha lelkileg nézzük, Nagypéntek a történelem legsötétebb napja. Üdvözítőnk a kereszten függ, mert nem kellett az emberiségnek. Mintha azt kiáltanánk, hogy Isten ne tudja tőlünk jobban, milyen üdvösség kell nekünk.

A sötétség abból fakad, hogy a bűn miatt értelmünk és akaratunk meggyengül. Fel se fogja az ember, kit küld a keresztre. Nemcsak azért sötét a Nagypéntek, mert meggyilkolták a Megváltót, hanem azért is, mert annyira érthetetlen az egész. Csődöt mond az emberi logika. Mi lesz ebből, vagy vége Krisztus művének?

A rossz és a jó túl van a gondolkodás határán. Nem tudjuk megmagyarázni, mi az oka a gyilkolásnak, de azt sem, hogy mi az oka az életadásnak. Szokták úgy is mondani, hogy két érthetetlen dolog van a világban: Az egyik, hogy miért kezdenek el egy háborút, a másik, hogy miért fejezik be?

Az értelem határán túl van Isten és a gonosz titka. De az is, hogy a kettő mégse egyenrangú. Tombolhat a gonosz, egy idő után mégis vége a tombolásnak, csak általában máshogy, mint ahogy előre elképzeljük. Isten nem fordít hátat, hanem szűk látókörünk ellenére mégis üdvösséget ajánl. A Nagypéntekre a Húsvétvasárnap fénye a válasz, a legsötétebb napra a legvilágosabb nap.

Sánta János